Foto's tips 2016

Hier vind je leuke en handige tips

 
Wanneer je 'besmet wordt' met het fotografievirus dan wil je zo snel mogelijk leren hoe je de mooiste foto's kunt maken. Als beginner is de kans groot dat je de verkeerde vragen zal stellen. Daarom zijn er deze zeven tips die je de beste start geven als fotograaf.
 

 De eerste vraag die vaak gesteld wordt, is: 'Wat is de beste camera?' of, 'Met welke lens maak je de mooiste foto's?'. Vanuit het oogpunt van een beginner zijn het geen gekke vragen. Toch weten veel fotografen dat er niet zoiets bestaat als 'de beste camera'. Een fotograaf met een hele dure camera, die niets weet van techniek, zal zelden mooie foto's maken. Bovendien is de apparatuur die je gaat gebruiken sterk afhankelijk van het soort fotografie waarin je jezelf wilt specialiseren. Ga daarom als beginner aan de slag met een simpele camera en focus op.

Laat je apparatuur vervolgens meegroeien met je niveau. Bij het kopen van een nieuwe camera weet je uiteindelijk precies wat voor jezelf het beste is.
 

 Het is leuk om foto's te maken die veel likes en reacties opleveren op het internet. Nog leuker is het om te fotograferen wat je zelf interessant vindt. Zo lang je blijft fotograferen wat je zelf het leukst vindt, is de kans namelijk klein dat je je interesse verliest in je nieuwe hobby.
 

 Iedereen kent wel een paar fotografen die je echt bewondert. Het is fijn om dit soort inspiratiebronnen te hebben, want het geeft je een richting om naar toe te werken. Soms volg je een workshop en leer je zelfs precies hoe je eenzelfde stijl kan creëren. Ga niet proberen andermans werk te kopiëren. Het is goed om te leren van het werk van anderen, maar probeer er wel je eigen draai aan te geven.
 
Wanneer je als beginner de kneepjes van het vak begint te leren, ga je ook steeds meer plezier krijgen in het fotograferen. Het resultaat is dat je in dat geval steeds vaker en steeds meer foto's gaat maken. Probeer regelmatig momenten te creëren waarop je reflecteert op je eigen foto's. Het is eenvoudig om een geheugenkaartje te vullen met meer en meer foto's, maar zit er nog wel groei in je werk?
 

 Het is een cliché dat geldt voor het ontwikkelen van ieder soort talent; oefening baart kunst. De beste musici, dansers en schilders oefenen dagelijks. Dit doen ze om nieuwe technieken te ontwikkelen en hun bestaande kunsten te verbeteren. Ook fotografen hebben baat bij educatie en oefening. Met name de fotografen die pas net beginnen.